Märsta Naprapati & Friskvård

Tennisarmbåge

Tennisarmbåge, epicondylit, är en inflammation/smärttillstånd i muskelfästet på armbågens utsida. Oftast har man ont på underarmens baksida/armbågens utsida och smärtan förstärks ofta av att handleden böjs uppåt. Ibland kan smärtan även stråla ut mot underarm och hand. En vanlig orsak till smärta i armbågen är överbelastning av underarmens muskler eller dess fästen, vilket kan uppstå av t ex upprepade ensidiga rörelser i handleden eller statisk belastning. Kanske har Du målat, handarbetat eller använt datormusen mycket. En annan vanlig orsak är att skuldrans muskler ger en smärta som strålar ut mot armbågen.

Förebyggande och egenvård

Följande råd kan hjälpa Dig att förebygga tennisarmbåge eller minska besvären om Du redan har problem.

  • Försök att variera arbetsuppgifter och arbetsställning, ta små pauser ofta.
  • Om Du arbetar mycket med datormus, försök att växla hand, alternativt arbeta vid ett ergonomiskt anpassat tangentbord.
  • Försök att undvika de rörelser som gör ont. Tänk på hur Du använder Dina händer och försök att undvika att böja handleden uppåt och bakåt. Kanske kan Du göra vissa saker med den andra armen.
  • Glöm ej att träna upp musklerna eftersom risken att drabbas av besvär är större om musklerna är svaga, Din naprapat kan ge Dig råd.

För att undvika att kroniska besvär uppstår är det viktigt med tidigt insatt behandling. Har Du redan besvär eller vill ha ytterligare råd kan Du få hjälp av Din naprapat.